wtorek, 18 marca 2014

"Kocie" słodycze cz.1 Kocie języczki

Dzisiaj mam dla Was pierwszego posta z tej serii :) We wszystkich postach pokażę "kocie" słodycze,czyli pyszne desery,ciastka i słodycze mające jakiś związek z kotami.Zapraszam do przeczytania posta i zostawienia komentarzy ^^ Postaram się o wzbogacenie słodyczy opiniami i opisami z różnych stron internetowych oraz zdjęciami :)
Źródła:ambra.igk.pl,deser.pl,
Kocie języczki-chyba najbardziej znane ze wszystkich słodyczy,idealne na prezent dla każdego kociarza.Istnieją w wielu odsłonach,o różnych walorach smakowych.Powszechnie dostępne są w wielu sklepach spożywczych.Sama również skosztowałam wiele razy i sądzę,że smakują bardzo dobrze :) Ich cechą charakterystyczną są mordki kotów z białej/czarnej czekolady :)
"Czekoladki o nietypowym kształcie kocich języczków, choć nie wiem, czy naprawdę tak one wyglądają. ;) Są lekkie, mają delikatny mleczny smak, który rozpływa się w ustach. W pudełku mieści się ok. 18 sztuk. Nie wiem, jak cena, bo ja je dostałam. Dobre na prezent nie tylko dla wielbicieli kotów. ;) Polecam!"

"Czekoladki "Kocie Języczki" kkupiłem, chcąc wrócić do śmaków dzieciństwa. Są nadal pyszne, mają czekoladowy, łagodny smak. Nie mają nadzienia, to w istocie kawałki czekolady o kształcie języczków, ale nie umniejsza to smaku. Cena wyrobu jest bardzo atrakcyjna - ok. 4,50. Za jednym podejściem spałaszowałem 3/4 opakowania. Na czekoladkach znajduje się wizerunek mordki kota. Szczerze polecam Kocie Języczki."
Opinie ze strony:
http://www.bangla.pl/opinie/p28816/baron-kocie-jezyczki

A oto filmik obrazujący,jak można samemu zrobić domowe kocie języczki :).
Oto inny przepis na kocie języczki:
Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem lub folią aluminiową. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać roztartą wanilię,otartą skórkę z cytryny, stopniowo dodawac pianę z ubitych białek, przesianą mąkę i lekko całość wymieszac. Masę wyciskać specjalna tulejką lub kłaść na blachę w kształcie okrągłych lub podłużnych małych i cienkich placuszków. Upiec w piekarniku na jasno złoty kolor.
Podawać do lodów i innych deserów lub do kawy i herbaty.
Przepis pochodzi ze strony internetowej:http://www.wielkiezarcie.com/recipe25199.html


Brak komentarzy: